Overstijgende thema's

Sommige thema's komen we in elk werk/leefdomein tegen:

Relaties & Scheidingen

Rouw & Verlies

Geweld

Daderschap & slachtofferschap

Deze thema's komen we over alle leefgebieden en zorgsectoren heen tegen


Relaties & samengestelde gezinnen:

Ook een relatie is een systeem. Ook hier hebben we te maken met systeemdynamieken en onderliggende (hechtings)ervaringen. Wanneer een gezin samengesteld is, wordt de volgorde binnen het systeem ingewikkelder. Krijgt iedereen een plek in het gezin? Welke plek heeft een nieuwe partner? En hoe wordt de nieuwe partner door de andere ouder gepositioneerd? Allerlei zaken die invloed hebben op hoe het gezin en zeker de kinderen de situatie ervaren.

Soms ontstaat een situatie waar professionals vinden dat kinderen onveilig opgroeien. In Nederland zijn we geneigd in te grijpen. Soms op een manier die nog meer trauma binnen het gezin veroorzaakt.

Scheidingen en co-ouderschap

Een scheiding legt patronen in de relatie en in het gezin extra bloot. Heel het gezin heeft overweldigende emoties en communicatie wordt of is vaak moeilijker. Een periode van rouw wordt erdoorheen gevlecht.

Vanuit systemisch denken en vanuit hechtingservaringen deze situaties bekijken maakt dat we nieuwe vragen stellen, mogelijk een nieuw perspectief bloot leggen.



Rouw & Verlies:

Rouw en verlies is iets wat we in ons dagelijks leven tegenkomen. Het zijn onvermijdelijke aspecten van het leven en vroeg of laat krijgt iedereen er mee te maken. Wanneer iemand een dierbare of geliefde verliest, zijn/haar baan of gezondheid, kan het moeilijk zijn hiermee om te gaan. Hoe verhoudt je je als professional hiertoe?

Eén van de belangrijkste aspecten van rouw- en verliesbegeleiding is het bieden van een veilige en ondersteunende omgeving voor jou om je emoties en gevoelens te kunnen uiten.

Toch hebben veel mensen in hun jeugd niet of onvoldoende meegekregen hoe hiermee om te gaan. Of hebben in hun jeugd al veel met rouw & verlies te maken gehad waardoor dit getriggerd wordt. Deze dingen kunnen het rouwproces bij mensen bemoeilijken.

Rouwen heeft ook verband met iemands hechtingspatronen, iets wat niet algemeen bekend is. Daarom is het zeker zinvol een rouwproces ook te benaderen vanuit trauma & hechting.


(Huiselijk) Geweld

Mensen die in een huiselijk geweld situatie terecht zijn gekomen, zinloos geweld te verwerken hebben worden teruggewezen op hun (soms onzichtbare) patronen. Patronen die vaak ontstaan zijn in de kindertijd en ook patronen die tijdens de hechting zijn ontstaan.

Veel situaties waarin professionals met geweld te maken hebben worden vanuit systeemdynamieken benaderd: welke patronen zien we? Hierin ligt nog een verschil met een systemische benadering. Namelijk het nog meer bloot leggen van hoe het in die persoon is. Het is soms onvoldoende om alleen ontschuldigen en de patronen in het systeem te onderzoeken en behandelen.

Systemische benadering gaat nog een stapje verder in hoe het IN die persoon is, nog meer op de onderlaag, op waar de patronen ontstaan zijn. Waarbij het ermee werken al een proces van herstel in gang zet.

Dat geldt ook voor het vanuit hechting bezien van (huiselijk) geweld. De patronen IN de persoon zijn terug te leiden tot eerdere ervaringen van die persoon. Daar is voorzichtigheid geboden, want hier is een trauma aan gelinkt. Een methode als IZR werkt vanuit de regie van de persoon, vanuit het gezonde deel waardoor er stap voor stap overlevingsmechanismen ontmaskerd worden en de onderliggende ervaringen ontmoet. Waar professionals vaak spreken over vermijdend/gedesoriënteerd/ambivalent gehecht blijkt dit in de praktijk een veel complexer geheel te zijn. Raadzaam om juist geen invulling te geven aan de hechting maar via IZR te onderzoeken welke verlangens en ervaringen er onder de woorden die iemand gebruikt schuilgaat.



Relaties & Scheidingen

Rouw & Verlies

(Huiselijk) Geweld

Daderschap & slachtofferschap

Heb jij als professional je eigen daderschap & slachtofferschap al onderzocht?

Onder andere met behulp van de traumatheorie van Franz Ruppert is deze dynamiek te onderzoeken.

Hoe kun jij als professional met je eigen daderschap zijn?

En met je eigen slachtofferschap?


Het blijken bepalende elementen te zijn in de benadering van mensen die we als dader of als slachtoffer zien. Essentieel om deze te onderzoeken in onszelf als professional. Zeker wanneer we met geweld te maken hebben.


Beyond right and wrong there's a field, I'll meet you there


Rumi

Share by: