Iedereen is gevormd in het gezin waar hij of zij is opgegroeid! Daar wordt de basis gelegd en daar zijn je eerste ontmoetingen met jezelf en de ander. Daar vindt de hechting plaats en daar ben je onderdeel van een systeem.
Om die reden zijn deze 2 onderleggers de basis van de expertise van Casus in Beweging.
Systemisch denken houdt in dat je altijd bedenkt dat ieder mens onderdeel is van verschillende systemen: het gezin waar hij is opgegroeid, de vereniging, het team waar iemand werkt etc. Bij systemisch werken zijn er altijd 3 elementen: feiten, orde en energie. Feiten dan gaat het om gebeurtenissen die genoemd kunnen worden (bijv. geboorte, ongeluk, faillissement, overlijden).
Orde dan gaat het om de 3 systemische wetten:
- iedereen hoort erbij
- iedereen heeft een eigen plek binnen het systeem
- er is een balans tussen geven en ontvangen
Energie verwijst naar de dingen die je kunt voelen, maar die niet echt tastbaar zijn zoals de sfeer op een verjaardag, iets wat niet gezegd wordt. Ook wel de beweging die in een systeem is.
Waar de eerste 2 elementen nog redelijk helder te beredeneren zijn is de laatste dat niet. Een opstelling is bij uitstek een geschikte methode om daar zicht op te krijgen, waar zo zichtbaar kan worden waar het gestopt is met stromen.
Vanuit trauma en hechting wordt gewerkt met het driedelig model van Franz Ruppert. Onze hechting bepaalt hoe we de wereld ingaan. Daarom is het mooi om te onderzoeken hoe je gehecht bent. Denk hierbij aan vragen als: Mocht je vrij onderzoeken als kind en had je een veilige haven om terug te komen. Of zijn we (impliciet) vastgehouden toen we wilden ontwikkelen? Of merkte je dat je moeilijk terug mocht keren toen je de wereld ingegaan was? Als deze dingen spelen mee in hoe we relaties aangaan in het hier en nu. Waar vaak gezegd wordt: iemand is veilig, onveilig, ambivalent, vermijden of gedesoriënteerd gehecht. In de werkelijkheid blijkt het vele malen complexer dan dat te zijn.
In hechting en intimiteit is er een relatie met trauma- met verwond raken. Dat kan fysiek, maar zeker ook emotioneel. Op het moment dat dit gebeurt verandert er iets in ons. We schermen het deel van onszelf waar het pijn doet af. En gaan dingen doen om die pijn niet meer te hoeven voelen, oftewel we ontwikkelen een overlevingsmechanisme.
Om situaties te onderzoeken vanuit hechting en trauma is een enorme meerwaarde. De situatie wordt niet minder complex en toch meer helder door deze blik mee te nemen in casuïstiek.
Advies rondom casuïstiek. Hierbij maken we één of meerdere afspraken om de dynamieken in de ingebrachte casus te onderzoeken. Afhankelijk van de vraag en type casus wordt besloten welke invalshoek gekozen wordt (systemisch of trauam/hechting)
Advies is ook mogelijk in de variant van open inloop, waarbij een open ochtend voor medewerkers georganiseerd wordt waarbij zij ingewikkelde casuistiek inbrengen. Deze optie is alleen voor systemische blik.
Wanneer er geen toestemming is kan er ook anoniem meegedacht worden
Je kunt iemand pas goed ondersteunen als je je eigen (hechtings)geschiedenis kent!
In opleidingen wordt er vaak wel aandacht besteed in verhalen, reflectie en intervisie. Toch blijft dat op de laag van taal, verstand en beredeneren.
Je leert jezelf pas echt kennen op de laag die daaronder zit: de referentielaag. Waar veel processen zich onbewust afspelen.
Om die reden bieden wij coaching aan voor medewerkers, om een ontwikkeling en verdieping inhoudelijk in hun werk aan te kunnen gaan.
Voorbeelden van resultaten:
- overdracht en tegenoverdracht beter herkennen en erkennen.
- meer inzicht in familiedynamieken
- meer inzicht in hoe complex hechtingsprocessen verlopen
Regie voeren op het proces van hulpverlening in combinatie met een analyse om helder te krijgen wat nodig is. Tijdens deze analyse wordt (indien cliënt akkoord is) gewerkt met opstellingen en traumawerk.
Inzet als hulpverlening op tijdelijke trajecten is mogelijk. Voorbeelden hiervan zijn:
- uitvoering van geadviseerde methoden
- IZRcoaching bij cliënten die in de GGZ vastgelopen zijn, of zogenoemde draaideurpatiënten "zijn"
- re-integratiecoaching voor UWV of voor gemeenten
- bij hoogbegaafde kinderen, hun ouders en school inzichtelijk krijgen welke dynamieken er spelen en hier een kortdurend traject op inzetten.
Al deze kennis over systemisch denken, trauma en hechting kan ook in de vorm van een training voor medewerkers worden aangevraagd.
Een investering die zich terugverdient omdat medewerkers leren hoe je naar de basis kijkt in casuïstiek.
Er zijn al verschillende trainingen in te zetten, zie het trainingsaanbod.
Op dit moment is er een idee om een training over specifieke diagnosebeelden GGZ te ontwikkelen; hoe deze te bezien vanuit systemische blik en vanuit hechting. Later in het jaar meer hierover.
Natuurlijk is maatwerk ook mogelijk, informeer ons over waar behoefte aan is. Vanaf 1 september 2024 worden alle trainingen maatwerk.