Zorg voor mensen met een verstandelijke beperking:
Een van onze kernprogramma's, waar Casus in Beweging mee is gestart. In de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking is het voor ondersteuners belangrijk om te werken in de driehoek cliënt-ouder/naaste-professional. De methodiek is gebaseerd op Driehoekskunde van Chiel Egbers.
De basis daarvan is een open deur; respect, visie, communicatie, vertrouwen en veiligheid.
Toch blijkt alles in de praktijk lastiger, want we ervaren allerlei dingen en deze worden regelmatig omgezet naar overtuigingen, waarheden:
- "die zoon krijgt niet de ruimte om zichzelf te zijn"
- "wat een lastige ouder!"
- "nou die begeleider heeft het niet in zich"
Dan is het belangrijk om te kijken naar hoe deze driehoek effect heeft op de mens diegene die het meest afhankelijk is van de ouder en de professional. Diegene kan namelijk door zijn of haar gedrag de onderliggende patronen blootleggen.
Een bewustzijn hierop kan al verlichting en een beweging geven in de situatie, zeker als er samen gekeken wordt naar interventies met andere betrokken professionals (gedragswetenschapper, fysio etc.)
Ouderenzorg
Wanneer een ouder afhankelijk wordt van hun kind(eren) en/of professionals komt de driehoek ook in beeld. Als professional ben je als het ware een indringer in de connectie tussen ouder en kind. Je hebt je bewust te zijn van die plek en tegelijkertijd je plek als professional in te nemen.
Zoals Chiel dat noemt in zijn motto's: "Zorg goed voor de cliënt, zorg iets beter voor diens familie" en "Jij bent de juf!"
Als professional heb je rekening te houden met de dynamiek die er al tussen ouders en kinderen is. Wanneer je deze herkent kun je makkelijker inspringen op de behoeften die er zijn. Zo kan voor een mantelzorgende volwassen dochter of zoon heel steunend zijn om ook nog te kunnen ontvangen van hun ouder. Om zo de balans daarin te houden. Hier zijn allerlei manier voor.
Er zijn al verschillende trainingen in te zetten, zie het trainingsaanbod.
Op dit moment is er een idee om een training over specifieke diagnosebeelden GGZ te ontwikkelen; hoe deze te bezien vanuit systemische blik en vanuit hechting. Later in het jaar meer hierover.
Natuurlijk is maatwerk ook mogelijk, informeer ons over waar behoefte aan is. Vanaf 1 september 2024 worden alle trainingen maatwerk.